Čokoladi se je težko upreti

Le kdo se lahko upre čokoladi? Z njo se posladkamo, razvajamo, v njej uživamo. Nudi nam tisto domačnost in udobje, ko potrebujemo čas zase, ali pa kar tako, za dušo, kot radi rečemo. Vendar imamo velikokrat slabo vest, da smo zaužili nekaj slabega, nezdravega in kaloričnega. Nekaj, kar nikakor ni v skladu z našim zdravim načinom življenja in skrbjo za našo postavo. Zato se ves čas vrtimo v začaranem krogu med željo po njej in slabo vestjo, ki temu sledi.

Kaj vsebuje presna čokolada COCOA?

Čokolado COCOA si lahko privoščite brez slabe vesti. Iz BIO nepraženih kakavovih zrn jo skrbno pripravljamo s posebnim postopkom, ki traja več kot 60 ur, pri temperaturi nižji od 45°C. Prav zaradi tega ta čokolada ohrani vse antioksidante in aminokisline ter tudi vse pomembne makro in mikro elemente, kot so železo, magnezij, krom, baker, fosfor, kalij, cink, vitamin E ter B-kompleks. Obenem pa ne vsebuje mleka, soje in rafiniranega sladkorja, zaradi česar ima posledično nizek glikemični indeks (IG35). Vendar brez skrbi, Cocoa čokolada sploh ni grenka, saj je sladkana s kokosovim cvetnim sladkorjem. Z BIO presno čokolado se lahko okrepčate tudi vegani in tisti, ki ste občutljivi na laktozo, saj ne vsebuje sestavin živalskega izvora, poleg tega pa so vse sestavine skrbno izbrane iz certificiranega ekološkega kmetijstva in zagotavljajo najboljšo kakovost.

Kakšna je razlika med navadno in presno čokolado?

Glavna razlika med običajno in presno čokolado je ravno v postopku obdelave kakavovih zrn. Pri presni čokoladi temperatura ne preseže 45 stopinj Celzija. S tem ohranimo vse pomembne mikroelemente in koristne snovi. Pri običajni čokoladi pa kakavova zrna obdelamo pri visokih temperaturah, s čimer kakav izgubi veliko koristnih snovi. Čokolada, ki smo jo vajeni okušati, je zelo obdelana. Kakavova zrna se pražijo pri približno 150 °C. Maso se nato zmelje in v zmeša v homogeno zmes. Čokolada namreč postane gladka, če jo gnetemo in valjamo*. Običajni čokoladi dodajo pogosto tudi rafinirane sladkorje, mleko in gluten.

*Postopek se imenuje konširanje (concha, špansko školjka), izumil ga je Rudolph Lindt, z nekaj izboljšavami se uporablja še danes. Pri tem postopku, ki poteka na temperaturi +/- 65 stopinj Celzija se masi doda tudi kakavovo maslo, sladkor, mleko in začimbe. Običajna čokolada med tem postopkom pridobi okus in izgubi kislost.

Suho sadje oblito s čokolado

Presna čokolada z dodatki

V Cocoa presni čokoladi lahko najdemo različna super živila, ki blagodejno vplivajo na naša telesa, in sicer:

  • Mandlje, ki predstavljajo kombinacijo najboljših oreščkov z izjemno čokolado, ki vsebuje še magnezij, kalij in železo. Mandljeva maščoba ima veliko nenasičenih maščobnih kislin, te pa lastnost zmanjševanja ravni holesterola v krvi in izboljšanja koncentracije in spomina.
  • Indijske oreščke, ki rastejo na indijskem tropskem zimzelenem drevesu in veljajo za popoln prigrizek. Imajo manj maščob kot ostali oreščki, poleg tega pa zdrave, nenasičene maščobe. Teobromin in kava, kot posebni sestavini v čokoladi, bosta povečali raven vaše energije bolj kot jutranji espresso.
  • Lešnike, ki poskrbijo za hrustljavost v čokoladi, ta pa se kar topi v ustih. V presni čokoladi oreščki predstavljajo kombinacijo bogastva nenasičenih maščobnih kislin z magnezijem, kalijem in železom, ki jih najdemo v kakavovih zrnih.
  • Banane, ki so pravi energijski booster. Mehki koščki banane, nežno pomočeni v temno čokolado, bodo zadovoljili potrebo telesa po vitaminu B, prav tako pa so bogati z vlakninami. Poskrbijo za več energije, manj bolečin in hitrejšo regeneracijo.
  • Rozine, ki predstavljajo naravni vir železa. Klasična kombinacija sladkih rozin s presno čokolado daje zadovoljstvo našim brbončicam, prav tako pa vsebuje veliko ostalih vlaknin in mineralov, kot so kalcij, kalij, fosfor in železo ter tudi vitamin B in C.
  • Fige, ki v kombinaciji s presno čokolado predstavljajo pravi užitek za naše čute. Med vsem suhim sadjem in oreščki imajo prav fige največjo vsebnost vlaknin, zato predstavljajo zdrav in lahek prigrizek.

Raw Cocoa čokolada s pistacijo

COCOA BIO presna čokolada vsekakor izboljša naše razpoloženje, saj poveča tvorbo serotonina, hormona sreče, obenem pa niža krvni tlak ter ščiti možgane in živčni sistem. V kolikor si zaželite nekaj sladkega in ste povrh vsega še ljubitelji čokolade, vas vabimo, da poizkusite presne čokolade ali prigrizke oblite s presno čokolado. Ker so presne čokolade, zaradi bogatih sestavin tudi zelo hranljive, bodo vaše brbončice zadovoljne že po nekaj grižljajih. Tako boste siti, obenem pa boste dobili pravo mero sladkega. Prednost uživanja presne čokolade je v tem, da je polnega okusa in je minimalno predelana, kar pomeni, da jo uživate v najbolj pristni obliki.

Največja prednost pa je ta, da si jo lahko privoščimo brez slabe vesti!        

 

325 Komentarjev