Mnogi med nami se pred poletjem trudimo zdravo jesti in slediti določenemu načinu prehranjevanja. Vendar se nam kljub našemu naporu in disciplini lahko zgodi, da nas med obroki oziroma zvečer popade neznosna lakota, ki se ji ne moremo upreti. Kaj v tem primeru storiti? Namesto, da posežete po hitrih prigrizkih kot so čips, čokolada in ostale sladkarije, po katerih boste imeli slabo vest, si lahko brez težav privoščite kakšne zdrave prigrizke, ki vam bodo potešili lakoto.

Vsi poznamo občutek, ko nam med dnevom pade energija oziroma bi preprosto nekaj grizljali. Takrat navadno vzamemo kakšne čokoladice, bonbone, čips in ostale dobrote, ki so nam pri roki. Mnogi med nami imamo zato občutek krivde, če si privoščimo kakšen prigrizek, vendar v resnici ni nujno, da ti predstavljajo nekaj slabega. Namreč če izberemo pravega, je ta lahko v resnici celo zdrav in koristen. Nezdravi prigrizki predstavljajo velik problem, saj vsebujejo velike količine sladkorja, maščob in soli, zaradi česar z njimi zaužijemo precej kalorij, po drugi strani pa po kakšni uri v nas zbudijo še večji občutek lakote. Namesto tega se lahko odločimo za zdrave različice, ki bodo poskrbele za dvig energije, po njih pa bomo dlje časa tudi siti.

Zdravi prigrizki za v službo

Vam kdaj v službi naenkrat pade energija? Niste edini. Takrat navadno iščemo nekaj sladkega, kar nas bo v trenutku dvignilo. Žal so to navadno preprosti prigrizki, kot so čokoladice ali keksi, s katerimi zaužijemo veliko nepotrebnih kalorij. Namesto tega raje izberite pest neslanih oreščkov, polnozrnate riževe ploščice, suho sadje ali pa kakšno sveže sezonsko sadje. Če pa vseeno potrebujete nekaj sladkega za razvajanje svojih brbončic, pa si lahko privoščite kakšno zdravo, temno čokolado. Lahko tudi takšno z dodanim suhim sadjem ali oreščki. Priporočljivo je, da so sestavine čim manj obdelane, saj tako ohranijo vse potrebne minerale in vitamine. Takšen prigrizek je slasten in sladek, zato ga uživajte zmerno. Zdrave prigrizke si lahko prilagodite glede na letni čas. Poleti lahko izberete kokosovo čokolado, najbolje brez rafiniranih sladkorjev in iz ekološke pridelave. Ljubitelji eksotike bodo vsekakor uživali v okusu! Čokolada izboljša vaše razpoloženje, saj poveča tvorbo serotonina, hormona sreče, obenem pa tudi niža krvni tlak in ščiti možgane ter živčni sistem. Pa še privoščite si jo lahko brez slabe vesti!

Kaj si lahko privoščimo zvečer?

Čeprav se trudite z zdravim prehranjevanjem, ni nujno, da se odpoveste večernim prigrizkom pred televizijo – če izberete zdrave, vas bodo nasitili in služili kot lahka večerja. Tako lahko posežete po grškem jogurtu, v katerega dodate nekaj jagodičevja, vendar pazite, da ne izberete že pripravljenega sadnega jogurta. Ta namreč vsebuje velike količine sladkorja, zato se raje odločite za navadni oziroma grški jogurt in mu sami dodajte sadje. Grški jogurt je poln beljakovin in probiotikov, ki bodo blagodejno vplivali tudi na vašo prebavo, sadje pa vam bo pomagalo potešiti željo po sladkem. Prav tako si lahko privoščite polnozrnate krekerje, oreščke, jajca z zelenjavo ali pa polnjen paradižnik z zeliščno skuto. Dobra alternativa mamljivim kokicam je tudi hrustljavo popečena čičerika, ki si jo lahko sami hitro pripravite. Odločitev je vaša!

orescki-mandeljni-brazilski-orescki
Oreščki so zdrav in okusen prigrizek.

Okusni zdravi prigrizki za otroke

Starši otrokom ob večernem gledanju televizije ali za malico pogosto ponudimo prigrizke. Pri tem pa gre velikokrat za nezdrave, kot so čips, bobi palčke, smokiji in bonboni. Vsi ti vsebujejo veliko maščob, sladkorja in soli, hkrati pa imajo tudi močne zasvojevalne učinke. Namesto tega lahko otrokom pripravimo zdrav in okusen prigrizek, s katerim bodo tudi zaužili dodatne vitamine in minerale.

Ponudite jim suho sadje ali oreščke, ki jih bodo lahko grizljali. Prav tako lahko skupaj z njimi pripravite zdrave žitne ploščice. Tiste, kupljene v trgovini, navadno vsebujejo veliko količino sladkorja, zato je bolje, da jih naredite doma iz ovsenih kosmičev, suhega sadja in oreščkov.

Kadar pa otroci potrebujejo nekaj sladkega, jim predlagajmo zdravo čokolado, kot je na primer BIO presna čokolada Cocoa ali pa prigrizek, ki je pripravljen iz presne čokolade in oreščkov. Pozorni bodite tudi na to, da so sestavine kvalitetne in iz ekološke pridelave, kar je še posebej pomembno, ko gre za prigrizke za naše najmlajše. Čokolade in prigrizki COCOA so izdelani iz presne čokolade in oreščkov iz ekološke pridelave. Prav tako, ne vsebuje mleka, soje in rafiniranega sladkorja. Čokolada in prigrizki pa so po okusu kljub temu sladki, saj vsebujejo naravni kokosov cvetni sladkor, zaradi česar jih bodo otroci preprosto oboževali.

Kaj lahko pripravimo sami?

Odlična ideja za prigrizek med obroki ali zajtrk, ki je primeren tako za odrasle kot otroke, so ovseni kosmiči, ki jih lahko kombiniramo z različnimi sestavinami. Pripravimo ga lahko z rastlinskim ali običajnim mlekom. Ovsene kosmiče namočimo zvečer v rastlinsko mleko ali vodo, v kolikor želimo 100% presni prigrizek. Lahko pa ovsene kosmiče na hitro pokuhamo na rastlinskem mleku. Kosmičem po okusu dodajte sladkor, najbolje nerafiniran kokosov sladkor, lahko pa enostavno naribate čokolado (priporočamo presno bio čokolado COCOA) in dobro premešate. Da bo kaša bolj izdatna ji lahko dodate oreščke po želji: mandeljne, pistacije, orehe,… Predlagamo, da jo okrasite s sezonskim sadjem. Poleti lahko dodate jagodičevje iz domačega vrta, maline, robide, borovnice ali sadjem po vaši izbiri. Poizkusite kombinirati različne variante in izberite najbolj okusno.

Hitri prigrizki so lahko tudi zdravi

Ko smo na dopustu, se navadno ne obremenjujemo preveč s prehrano in kilogrami ter si privoščimo nekaj več. Vendar lahko kljub temu poskrbimo za zdrave prigrizke, s katerimi ne bomo zaužili preveč sladkorja in kalorij. S seboj lahko vedno vzamemo sveže sezonsko sadje, ki nam bo takoj pri roki, ko nam pade energija, ali celo riževe vaflje, ki nam bodo hitro potešili napad lakote. V kolikor na njih damo še pelate, začimbe in salamo, lahko hitro dobimo okusne mini pice.

Seveda si lahko na dopustu privoščimo tudi kaj sladkega in če bomo izbrali BIO presno čokolado, zagotovo ne bomo zgrešili. S takšno čokolado se bomo malo razvajali in posladkali, obenem pa zaužili tudi veliko antioksidantov. Odlično, kajne?

 

Raziščite naše najbolj priljubljene prigrizke!

Posredujte komentar

Kliknite tukaj in si oglejte naš video.