Poletni meseci in čokolada niso ravno najboljša kombinacija. Zaradi visokih temperatur se nam velikokrat zgodi, da se čokolada preveč zmehča, zaradi česar ne moremo uživati v tej priljubljeni slaščici. Pa vendar obstaja nekaj načinov, kaj lahko storimo, da si jo bomo privoščili v vseh letnih časih.

Kako uživati v čokoladi poleti?

Že z enim koščkom si lahko potešimo željo po sladkem in omamnem okusu. Žal pa poletni meseci niso najbolj prizanesljivi do te slaščice. Na višjih temperaturah se čokolada namreč hitro stopi, izgubi svojo obliko ter pravo barvo. Zanimiv vzrok za to bomo opisali v nadaljevanju. Kljub temu, da čokolada več ni takšnega okusa kot bi lahko bila, pa je vseeno užitna.

Marsikdo se zaradi tega poleti izogiba čokoladi, vendar se vam je z nekaj preprostimi nasveti glede shranjevanja ne bo potrebno nikdar odreči.

Nasveti za shranjevanje čokolade

Ob visokih poletnih temperaturah čokolado pogosto shranimo v hladilnik, saj smo prepričani, da bomo na takšen način ohranili njeno obliko in strukturo. Ko pa jo vzamemo iz hladilnika opazimo, da se je spremenil njen izgled, okus in vonj.

Čokolade ne shranjujemo v hladilniku

Po mnenju nekaterih strokovnjakov je to ena izmed največjih napak, ki jih počnemo ob uživanju čokolade poleti. Nizke temperature v hladilniku bodo namreč pokvarile značaj čokolade popolnoma enako, kot če bi jo pustili nekje na visokih temperaturah. Prav tako čokolada v hladilniku izgubi svoj pravi okus, saj kakavovo maslo absorbira druge okuse in vonjave.

Kaj narediti v primeru, da nimamo druge izbire?

V kolikor nimate prostora, kjer bi bila temperatura enaka ali nižja od 24 stopinj Celzija, je hladilnik kljub temu boljša izbira kot izpostavljanje previsokim temperaturam. V primeru, da hranite čokolado v hladilniku vam svetujemo, da jo hranite v dobro zaprti posodi, da se ne navzame vonja drugih živil.

Preden jo pojeste, je ne puščajte dolgo na sobni temperaturi. Razlog je namreč tako imenovano »cvetenje sladkorja«. Do tega pride takrat, ko je ohlajena čokolada izpostavljena toploti. Maščoba v čokoladi se zaradi segrevanja in ohlajanja loči od preostalih snovi. Ko se ta dvigne na površje, ustvari bel, prašen filter. Sladkor namreč kristalizira zaradi odvečne vlage, zaradi česar pusti na površini čokolade zrnasto belo plast. Okus čokolade se zaradi tega lahko spremeni, vendar je ta vseeno užitna.

PREVELIKA TEMPERATURNA NIHANJA, PREVISOKA ALI PRENIZKA TEMPERATURA POKVARIJO OKUS, VONJ IN IZGLED ČOKOLADE.

Čokolado hranimo v temnem in suhem prostoru

Prav zato je čokolado najbolje hraniti v nepredušni posodi v temnem in suhem prostoru. V kolikor čokolado izpostavljamo sončni svetlobi, le-ta oksidira, kar pa vliva na okus in izgled čokolade. Temperatura naj bo med 12 in 24 stopinj Celzija, tako čokolada najbolje ohrani vse svoje kvalitete. Popolna temperatura naj bi bila sicer 15 stopinj Celzija. V kolikor temperatura naraste, se prične topiti kakavovo maslo, ki se kaže na površini čokolade kot bela plast. Vzrok »cvetenja sladkorja« smo v prejšnjem odstavku že opisali.

Kaj narediti s čokolado, ki ni bila ustrezno shranjena?

V primeru, da imate čokolado, ki je zaradi nepravilnega shranjevanja spremenila barvo, teksturo in okus, vam priporočamo, da je ne zavržete. Če je ne želite pojesti, lahko takšno čokolado stopite in uporabite za pripravo različnih čokoladnih sladic. Teh je ogromno in verjamemo, da vam idej za peko ne bo zmanjkalo.

Tudi na naši strani je recept, ki ne zahteva pečenja, sladica pa je pripravljena v nekaj minutah. Po našem hišnem receptu lahko pripravite poletni, slastni čokoladni mousse in uživate v stopljeni čokoladi.

Ključna je organizacija

Kot smo ugotovili, se čokoladi v poletnih mesecih ni treba odpovedati. Dovolj je, če smo organizirani in jo hranimo v temnem, dokaj hladnem prostoru in si jo privoščimo takrat, ko si jo zaželimo.

V kolikor se na primer odpravljamo na izlet in vemo, da bomo veliko zunaj, čokolade ni priporočljivo dajati v navadno torbo. Tam se bo namreč stopila. Zato priporočamo, da jo s seboj na izlet vzamete v hladilni torbi in ob romantičnem postanku uživate v sladkanju.

Želimo vam sladek preostanek poletja!

 

 

Naši slastni recepti s čokolado

Posredujte komentar

Kliknite tukaj in si oglejte naš video.